Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Huuhaatutka, osa 4: Vetyrikastettu vesi

Vetyrikastettu vesi on jälleen aktiivisen markkinoinnin kohteena.

Vetyrikastettua vettä kutsutaan myos termeillä H2-vesi, vetyvesi ja molekulaarinen vetyvesi (englanniksi Molecular Hydrogen Water).

Vedessä olevan ylimääräisen vedyn väitetään toimivan antioksidanttina ja vaikuttavan jopa 170 sairauteen.

Vetyrikastetun veden valmistamiseen on kehitetty erilaisia laitteita. Niitä voi hankkia kotiin.

Aihe kiinnostaa laajasti myos tutkijoita, ainakin jos uskoo suomalaisen vetyveden myyjän verkkosivuja:

Yli 1 600 tutkijaa ympäri maailmaa opiskelee molekulaarista vetyä. Nykyisten julkaistujen tutkimusten määrä on yli 1 000 ja tutkimusten odotetaan kasvavan eksponentiaalisesti tulevina vuosina.

On sinansä kylla totta, että vetyveden vaikutuksia moniin sairauksiin on tutkittu. Lähes kaikki tutkimukset on kuitenkin tehty eläimillä. Ihmisillä tehtyjä tutkimuksia, on olemattoman vähän, erityisesti satunnaistettuja tutkimuksia eri sairauksista.

Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla on tehty satunnaistettu tutkimus, eikä siinä havaittu vetyvedellä vaikutuksia (Yoritaka ym 2018). Harvinaista keuhkovaltimoiden verenpainetautia sairastavia yritettiin hoitaa vetyvedellä yhdessä pienessä tutkimuksessa.

Yhdessä tutkimuksessa vetyvedessä kylpeminen rauhoitti psoriasispotilaiden ihottumaa (Zhu ym 2018). Vaikka psoritutkimus on lupaava, havainto pitäisi kyetä toistamaan, ennen kuin mitään suosituksia vetyvedestä voi antaa edes ihonhoitotuotteena.

Tuoreessa systemaattisessa katsauksessa (Dhilloin ym 2024) todettiin, että edelleenkään mikään asiallista kliinistä näyttöä vetyveden hyödystä ei ole.

Yhteenveto

Vetyvesi on varsin heikosti tutkittu hoito, eika mitään suositusta sen käytostä mihinkään vaivaan tai sairauteen voi nykytiedon valossa antaa.

Enemmänkin syntyy huoli siitä, onko hoito turvallista, sillä jos vetyvesi on vahva antioksidantti, siitä olisi todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä pitkällä aikavälillä, kuten on osoitettu antioksidantti-ravintolisistä.

Täytyy toivoa, että nuo yrityksen verkkosivuilla mainitut 1 600 tutkijaa saavat joskus jotain aikaiseksikin, sillä toistaiseksi tuloksia ei ole näkynyt.

Viitteet

A. Yoritaka et al., “Randomized, double-blind, multicenter trial of hydrogen water for Parkinson’s disease”, Movement Disorders, vol. 33, no. 9. John Wiley and Sons Inc., pp. 1505–1507, 01-Sep-2018. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30207619

Q. Zhu et al., “Positive effects of hydrogen-water bathing in patients of psoriasis and parapsoriasis en plaques”, Sci. Rep., vol. 8, no. 1, Dec. 2018. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29795283

Dhillon G, Buddhavarapu V, Grewal H, Sharma P, Verma RK, Munjal R, Devadoss R, Kashyap R. Hydrogen Water: Extra Healthy or a Hoax?-A Systematic Review. Int J Mol Sci. 2024 Jan 12;25(2):973. doi: 10.3390/ijms25020973. PMID: 38256045; PMCID: PMC10816294. https://pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.ezproxy.utu.fi/38256045/

4 vastausta artikkeliin “Huuhaatutka, osa 4: Vetyrikastettu vesi”

  1. Seppo Sukkari avatar
    Seppo Sukkari

    Onko se sama asia kuin raskas vesi, joka läikehtii?

    1. admin avatar

      Raskas vesi on eri asia, siinä H2O:n vety on tritiumia.

  2. Jarna Jaaritus avatar
    Jarna Jaaritus

    Autojen vetypolttoaineeksi? Montako tuhatta tutkimusta on tehty tehosta ja palaako antioksidantti sinisellä liekillä?

    1. admin avatar

      Ei taida olla tuosta tuotteesta polttoaineeksi.

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email